Spoedgevallen
  • LEVENSBEDREIGENDE SITUATIES 112
  • VERWONDINGEN OF
    SPOEDEISENDE KLACHTEN 0492-462200
  • BUITEN KANTOORTIJDEN 088-8765151
Meer Informatie
menu

Spirometrie

Spirometrie is een longfunctieonderzoek. Op onze praktijk wordt dit onderzoek door de praktijkondersteuner uitgevoerd. Dit kan zijn op verzoek van de huisarts of in het kader van begeleiding van een patiënt met astma/COPD.

Bij het longfunctieonderzoek  wordt gemeten hoeveel lucht u na rustige diep inademen maximaal kunt uitademen. Dit zegt iets over de inhoud van uw longen. Ook wordt gemeten hoeveel lucht U in 1 seconde kunt uitblazen. Deze test zegt iets over de vernauwing van de luchtwegen.

Het onderzoek is eenvoudig en wordt gedaan middels een apparaat, de spirometer. Een spirometrisch onderzoek duurt ongeveer 30-45 minuten. De praktijkondersteuner zegt precies wat u moet doen. U krijgt een klem op uw neus. U gaat rechtop zitten en ademt zo diep mogelijk in. Vervolgens ademt u zo hard en volledig mogelijk uit door het mondstuk van de spirometer. Direct daarna ademt U weer zo diep mogelijk in. Deze metingen worden minstens 3 keer gedaan om een betrouwbaar resultaat te krijgen. Daarna krijgt u een luchtwegverwijder om te inhaleren. Na ongeveer 5 minuten wordt het onderzoek herhaald.

U kunt na afloop van het onderzoek uw normale werkzaamheden hervatten. U krijgt de uitslag van uw onderzoek van de huisarts bij uw eerstvolgende bezoek of via het telefonisch spreekuur.

Maatregelen voor het onderzoek
Probeer in verband met het longfunctieonderzoek uw luchtwegverwijder (ventolin, bricanyl, slabutamol, atrovent, berodual, combivent) gedurende 8 uur voor het onderzoek NIET te gebruiken. Indien U een langwerkende luchtwegverwijder (Oxis, Foradil, Serevent) gebruikt, probeer deze dan gedurende 24 uur voor het onderzoek NIET te gebruiken. Probeer, indien van toepassing, 1 uur voor uw afspraak niet te roken en twee uur voor uw afspraak niet te sporten.

Telefoonnummers

Praktijk: 0492-462200

Dit nummer is voor de normale telefonische contacten op werkdagen van 08:00 – 17:00 uur.
• afspraken
• overleg
• informatie

Spoed Overdag: 0492-462200, keuze 0 in het menu

(werkdagen 08:00 – 17:00 uur) Heeft u zeer dringend medische hulp nodig, dan kunt u op werkdagen gebruik maken van dit nummer. U krijgt dan direct een assistente aan de lijn.

Spoed Avond-Weekend-Nacht: 088-8765151

(avond na 17:00 uur/nacht tot 08:00 uur/weekend/feestdag).

Indien u in de avond, nacht, in het weekend of op een feestdag dringend medische hulp nodig heeft, kunt u gebruik maken van dit nummer en een afspraak maken met een waarnemend huisarts van de Spoedpost Helmond.

Chronische herhaalmedicatie: 0492-451616

Op dit nummer van de Apotheek Beek en Donk kunt u uw herhaalmedicijnen bestellen. Aanvragen van herhaalmedicatie kan telefonisch of via de website van de apotheek. Herhaalrecepten kunt u in principe de dag na bestellen in de apotheek ophalen. Mocht u de medicatie toch dezelfde dag nodig hebben, neem dan contact op met de apotheek.

U kunt uw medicatie tot 18.00 uur bestellen. Krijgt u uw medicijnen liever thuisbezorgd? Dat kan ook, de apotheek biedt een gratis bezorgservice binnen Laarbeek.

Adresgegevens
Burgemeester v.d. Weidenlaan 13
5741 AR
Beek en Donk

Alles over
GEZONDHEID & ZIEKTE