Spoedgevallen
  • LEVENSBEDREIGENDE SITUATIES 112
  • VERWONDINGEN OF
    SPOEDEISENDE KLACHTEN 0492-462200
  • BUITEN KANTOORTIJDEN 088-8765151
Meer Informatie
menu

Drukte aan telefoon door onduidelijkheid vaccinaties

31 mei 2021

Doktersassistenten krijgen dagelijks vele telefoontjes met vragen over de corona vaccinaties. Bij een aantal patiënten heerst onbegrip, ongeduld en vertonen boos en agressief gedrag aan de telefoon. De Nederlandse vereniging voor doktersassistenten (NVDA) maakt zich er zorgen over. De NVDA deed begin mei onderzoek onder ruim 1000 doktersassistenten. Hieruit bleek dat vrijwel ieder van hen dagelijks, soms zelfs elk uur, door patiënten wordt bestookt met steeds maar dezelfde vraag. Wat die patiënten willen? Een vaccin, en snel. Maar een officiële uitnodiging hebben ze niet.

Boze of agressieve patiënten
Hoewel de meeste mensen begrip tonen als hen wordt verteld dat dit zonder uitnodiging niet mogelijk is, krijgt twee derde van de ondervraagde assistenten wekelijks met boze of agressieve patiënten te maken. Vier van de tien ontvangt zelfs dagelijks boze of agressieve telefoontjes.
Uit het onderzoek blijkt dat assistenten vooral vragen krijgen over bij wie patiënten moeten zijn voor een vaccin: de huisarts of de GGD. Ook zijn er veel vragen over welk vaccin mensen krijgen, of ze op een lijst staan en wanneer het hun beurt is. Mensen denken aanspraak te kunnen maken op overgebleven vaccins en er is onbegrip over het vaccinatieschema. Sommige patiënten doen uitspraken als: ‘Als ik ziek word, is het jouw schuld!’

Reguliere zorg in de knel
De vele telefoontjes lijken niet alleen invloed te hebben op de doktersassistenten. “Ze krijgen te maken met boze patiënten en moeten veel uitleggen, waardoor de reguliere zorg in de knel komt”, zegt Kees Gillis, voorzitter van het NVDA. “De huisartsenzorg krijgt een beperkte groep toegewezen die mag worden gevaccineerd. Alles wat daarbuiten valt, daar kun je niks mee.”
Toch verbaast het Gillis niet dat mensen het beleid moeilijk kunnen volgen en daar vragen over hebben. “Het wijzigt regelmatig en er zijn verschillende doelgroepen die uitzonderingen kennen, probeer dat maar eens uit te leggen. Zelfs voor ons is het heel complex, laat staan als je niet thuis bent in het vaccinatiebeleid. En dat zijn veel mensen niet.”

Oproep om geduld te hebben
Hoe begrijpelijk het ook is dat mensen ongeduldig worden en zich zorgen maken, agressief gedrag is ten allen tijden verkeerd, reageert het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport op de uitkomst van het onderzoek.
“We zitten nog steeds middenin een pandemie en dat vraagt heel veel van diverse partijen”, zegt een woordvoerder. “Dat levert soms onduidelijkheid op, maar we willen allemaal zo snel mogelijk uit deze crisis komen.”

Het ministerie roept mensen daarom dringend op geduld te hebben, vriendelijk te blijven tegen doktersassistenten en zorgmedewerkers, hoe moeilijk het soms ook is. “Je krijgt een uitnodiging als je aan de beurt bent, wacht daarop.”
“Er is op dit moment nog steeds een schaarste aan vaccins”, legt de woordvoerder uit. “Pas als er genoeg vaccins zijn, hebben we de luxe om te kiezen welk vaccin we willen. Neem sowieso het vaccin dat je wordt aangeboden, want dat is voor jouw doelgroep veilig.”

Terug naar overzicht

Telefoonnummers

Praktijk: 0492-462200

Dit nummer is voor de normale telefonische contacten op werkdagen van 08:00 – 17:00 uur.
• afspraken
• overleg
• informatie

Spoed Overdag: 0492-462200, keuze 0 in het menu

(werkdagen 08:00 – 17:00 uur) Heeft u zeer dringend medische hulp nodig, dan kunt u op werkdagen gebruik maken van dit nummer. U krijgt dan direct een assistente aan de lijn.

Spoed Avond-Weekend-Nacht: 088-8765151

(avond na 17:00 uur/nacht tot 08:00 uur/weekend/feestdag).

Indien u in de avond, nacht, in het weekend of op een feestdag dringend medische hulp nodig heeft, kunt u gebruik maken van dit nummer en een afspraak maken met een waarnemend huisarts van de Spoedpost Helmond.

Chronische herhaalmedicatie: 0492-451616

Op dit nummer van de Apotheek Beek en Donk kunt u uw herhaalmedicijnen bestellen. Aanvragen van herhaalmedicatie kan telefonisch of via de website van de apotheek. Herhaalrecepten kunt u in principe de dag na bestellen in de apotheek ophalen. Mocht u de medicatie toch dezelfde dag nodig hebben, neem dan contact op met de apotheek.

U kunt uw medicatie tot 18.00 uur bestellen. Krijgt u uw medicijnen liever thuisbezorgd? Dat kan ook, de apotheek biedt een gratis bezorgservice binnen Laarbeek.

Adresgegevens
Burgemeester v.d. Weidenlaan 13
5741 AR
Beek en Donk

Alles over
GEZONDHEID & ZIEKTE