Griepprik en de pneumokokkenprik
Griepprik en de pneumokokkenprik
//=$text05;?>
13 september 2024
Binnenkort ontvangt u een oproep voor de griepprik en/of de pneumokokkenprik, als u hiervoor in aanmerking komt. In de uitnodiging die u ontvangt als u in aanmerking komt voor de prik staat precies wanneer en hoe laat u de prik kunt krijgen.
Griepprik
Elk jaar zijn er veel mensen die ernstig ziek worden als gevolg van de griep. Griep is een virus en ernstiger dan een zware verkoudheid. Vooral mensen van 60 jaar en ouder met onderliggende klachten (als diabetes, hart-, long-, of nierziekten) kunnen ernstig ziek worden.
De griepprik is de beste bescherming tegen ernstige gevolgen van griep. De griepprik zorgt ervoor dat uw lichaam zich leert te verdedigen tegen het griepvirus. Bij een infectie kent uw lichaam het griepvirus al. Waardoor de kans kleiner is om de griep te krijgen. Het is niet uitgesloten dat u griep krijgt. De griepprik zorgt ervoor dat u minder ernstig ziek wordt.
Wie kan de griepprik halen?
• Mensen die 60 jaar en ouder zijn
• Als u in een verpleeghuis woont
• Als u een ziekte hebt of gezondheidsproblemen
• Als u een gehoorapparaat hebt dat met een operatie in het binnenoor is geplaatst
• Kinderen die een ziekte hebben
• Kinderen die een erge achterstand hebben in de ontwikkeling van praten, bewegen en gedrag
• Kinderen die lang salicylaten moeten slikken, bijvoorbeeld carbasalaatcalcium of acetylsalicylzuur
Neem contact op met uw huisartsenpraktijk als u twijfels hebt over de griepprik.
Pneumokokkenprik
Dit jaar krijgen mensen tussen de 60 en 63 jaar (geboren vanaf 1-1-1961 tot en met 31- 12-1964) een uitnodiging voor een gratis pneumokokkenprik. Deze vaccinatie biedt vijf jaar bescherming tegen ziekten veroorzaakt door pneumokokken.
Waarom is de pneumokokkenprik belangrijk?
Mensen van 60 jaar en ouder lopen een groter risico om sneller en ernstiger ziek te worden van pneumokokken. Pneumokokkenbacteriën bevinden zich vaak in de neus en keel, vaak zonder dat u er zelf ziek van wordt. Door te niezen en hoesten kunnen deze 2 bacteriën zich verspreiden en ingeademd worden door anderen. Dit kan vooral gevaarlijk zijn voor mensen met een verzwakte afweer. De mogelijke ernstige gevolgen van een pneumokokkeninfectie zijn onder andere longontsteking, hersenvliesontsteking en bloedvergiftiging. Na een infectie door pneumokokken kan uw gezondheid langdurig aangetast blijven en er is zelfs een verhoogd risico op vroegtijdig overlijden.
Wat te doen als u niet kunt op de aangegeven tijd?
Doordat we gebruik maken van een externe locatie voor een zoveel mogelijk gestroomlijnde logistiek vragen wij u zoveel mogelijk om op het aangegeven datum en tijdstip te komen. Mocht het zijn dat het u echt niet lukt om op die datum en tijdstip te komen dan kunt u contact opnemen met de assistente voor een alternatief moment.
Heeft u geen uitnodiging ontvangen, maar bent u wel geboren in de periode van 1 januari 1961 tot en met 31 december 1964? Neem dan contact op met uw huisartsenpraktijk om alsnog een afspraak te maken. Meer weten? Bekijk de website van het RIVM voor meer informatie: