Uitstrijkje

Uitstrijkje

Vanaf 01 februari 2017 gaat het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker van start. De invoering van het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker vindt gefaseerd plaats vanaf 2017.

Belangrijkste veranderingen

Met het vernieuwde bevolkingsonderzoek kunnen we door een andere manier van testen nog meer gezondheidswinst behalen. In het vernieuwde bevolkingsonderzoek blijft de huisarts, doktersasssistente uitstrijken maken. Het onderzoek van het uitstrijkje is anders. Er wordt eerst getest op hrHPV. Als er hrHPV aanwezig is wordt hetzelfde uitstrijkje ook beoordeeld op afwijkende cellen. Door te testen op hrHPV is eerder duidelijk of vrouwen risico lopen op het krijgen van baarmoederhalskanker. HPV is de afkorting van humaan papillomavirus. Het virus dat baarmoederhalskanker kan veroorzaken. HPV komt veel voor. Bijna iedereen heeft een keer HPV. Meestal ruimt het lichaam het virus binnen 2 jaar weer op. Het vernieuwde bevolkingsonderzoek baarmoederhalskanker levert daardoor meer gezondheidswinst op.

In onze praktijk worden de uitstrijkjes gemaakt door onze assistentes. Krijgt u een oproep, maakt u dan binnen 2 weken telefonisch een afspraak bij onze assistentes.

Het bevolkingsonderzoek biedt geen volledige garantie. Heeft u klachten, maak dan altijd een afspraak bij uw huisarts.

Het uitstrijkje

Er wordt met een speciaal borsteltje slijm met daarin cellen van de baarmoederhals weggehaald. De baarmoederhals is de overgang van de vagina en de baarmoeder. Daarom wordt u gevraagd deels uit te kleden en op de onderzoeksbank plaats te nemen. Het onderzoek zal dan inwendig plaatsvinden.